Svandalsfossen

Et opphold i Sauda er ikke komplett uten et eller flere besøk til den spektakulære Svandalsfossen. Både store og små besøkende vil la seg imponere over disse voldsomme naturkreftene som her viser seg i sin reneste form. Det er derfor ikke rart at vannfallet er en av de mest besøkte attraksjonene i Sauda. Fossen består av flere trinn og et fall på til sammen 180 meter. Den øverste fossen har et fritt fall på hele 40 meter.

Svandalsfossen ble offisielt åpnet som en attraksjon av Statens vegvesen i 2007. Her finner du parkeringsplasser langs riksveien, flere flotte utsiktspunkter og til sammen 540 trapper som tar deg med fra fjorden og opp til fossen. Svandalsfossen var det første attraksjonspunktet som ble bygd langs den nasjonale turistveien i Ryfylke. Her finner du også en informasjonstavle om fossen. Turistanlegget passer for både store og små, og er sikret med rekkverk.

På toppen av trappetrinnene kommer du i nærkontakt med det mektige vannfallet og den frodige og grønne vegetasjonen i området. Dette buldrende fossefallet kommer til å ta pusten fra alle og enhver.

Tilgang til fossefallet

Dette naturfenomenet ligger langs Saudaelvas vestlige bredde, litt under 6 km fra Kløver Hotel. Med bil tar det omtrent 8 minutter å komme seg hit, via Rv520. En liten del av selve fossen er synlig fra veien, men det anbefales å gå ut av bilen og oppleve den på nært hold. Vær obs på at på dager med stor vannføring og mye nedbør kan riksveien bli tåkelagt av fossen. Da kan det være risikabelt å passere med bil. Sjekk derfor alltid værmeldingen på forhånd før du besøker Svandalsfossen. Ved ekstrem vannføring risikerer du at riksveien blir stengt. Det koster ingenting å besøke fossen.

Spør i resepsjonen eller ved turistkontoret Sauda Ferie & Fritid for mer informasjon om hvordan du kommer deg hit.

Unnslapp vannkraftverk

I 2008, like etter at Svandalsfossen ble åpnet for publikum søkte Haugaland Kraft om tillatelse til å bygge et vannkraftverk i vannfallet. Norges vassdrags-og energidirektorat (NVE) avslo først søknaden, men avslaget ble deretter klaget inn til  Olje- og energidepartementet. Først i februar 2012 vedtok departementet at NVEs avslag måtte opprettholdes.

Det ble lagt særlig vekt på at en utbygging av et kraftverk i Svandalsfossen ville ha svært negative følger for både fosselandskapet og det rike biologiske mangfolde rundt vannfallet. Derfor var det til stor glede for både tusenvis av årlige besøkende, samt den naturelskende lokalbefolkningen, at fossen unnslapp denne industrialiseringen.

Nasjonal turistvei

Nasjonale turistveier i Norge ble startet som et prøveprosjekt av Statens vegvesen i 1994 og har siden blitt satset på for fullt i 2004. Målet er å tilby bilturister god informasjon og unike attraksjoner langs veien. I 2015 fantes det 18 nasjonale turistveier på til sammen 1800 km. Med dette prosjektet ønsker Statens vegvesen å promotere Norge som ferieland og styrke næringsgrunnlaget. Godkjente turistveier kjennes igjen av et brunt skilt med en hvit logo.

For å godkjennes som nasjonal turistvei må alle strekningene oppfylle en rekke standarder. Disse inkluderer sikring og høy veistandard, tilstrekkelig med rasteplasser langs veien, tilrettelagte utsiktspunkter, god skilting og informasjon om attraksjonene og muligheter for overnatting og servering. En av de viktigste standardene er at strekningen tilbyr aktiviteter og opplevelser utenom selve kjøreturen.

Nasjonal Turistveg Ryfylke er relativt ny blant resten av turistveiene, og strekker seg over 260 km, via riksvei 13, fylkesvei 46 og fylkesvei 520. Ved siden av Svandalsfossen kan bilister oppleve flere andre spektakulære naturfenomener. Fortsetter en fra Sauda og kjører sørover mot Stavanger kan en se både Preikestolen og Kjeragbolten. Den vakre Lysefjorden er også et populært turistmål langs denne ruten. Fra Sauda tar det omtrent fire timer å kjøre til disse attraksjonene, og er vel verdt turen.

Privacy Policy